بسیاری از افراد مسن، علاقه ای به استفاده از کفش ندارند و دوست دارند تا با دمپایی، جابهجا شوند. عوارض استفاده از پوشش نامناسب تنها متوجه پا نیست و افتادن به دلیل استفاده از پوشاکی مانند دمپایی نه تنها پا، بلکه جان فرد مسن را تهدید میکند. از دست دادن بینایی تا حملات قلبی، از عوارض افتادن به دلیل عدم استفاده از کفش مناسب سالمندان است.
به گزارش ادراه برند و ارتباطات گروه صنعتی ملی، میتوان گفت انتخاب کفش و صندل مناسب یکی از راههای جلوگیری از آسیبهای ناشی از زمین خوردگی سالمندان است.
دکتر کامران آزما در این باره میگوید: تجربه نشان داده، تعدادی از سالمندان تنها به دلیل پوشیدن کفشهای بیثبات و لغزان دچار زمین خوردگی میشوند و پیشگیری از سقوط آنها میتواند به سادگی تعویض کفش آنها باشد!
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در ادامه میافزاید: جالب است بدانیم حتی بعضی از کفشهای ورزشی که ظاهر و مشخصات خوبی دارد تنها به دلیل داشتن کف لغزنده ریسک زمین خوردگی را در سالمندان افزایش میدهند. همچنین قدم زدن با پای برهنه یا با جوراب در حیاط منزل افزایش ریسک زمین خوردن را به دنبال خواهد داشت.
بنابراین بهتر است سالمندان از راه رفتن با پای برهنه روی سطوح سرامیکی یا پارکت اجتناب کنند.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اهمیت کفی مناسب کفش عنوان میکند: گاهی هم دیده شده که کفیهای ضخیم کفشها به گوشه یا زیر فرش گیر کرده و باعث سقوط و زمین خوردن سالمند شده است! البته در این رابطه کفشهایی با کف چرم صاف و کفهای پلاستیکی روی فرش، سرامیک، کاشی و سطوح مرطوب لغزنده هستند و مناسب یک سالمند نیست.
او با تشریح عوامل مؤثر بر انتخاب کفش مناسب میگوید: در انتخاب کفش برای سالمندان باید دقت شود، کف کفش از جنسی ساخته شده باشد که لغزنده نبوده و در عین حال سبک و قابل انعطاف باشد و همچنین ضخامت زیادی هم نداشته باشد، ولی این همه ماجرا نیست!
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اظهار میکند: پوشیدن کفشی که از نظر اندازه مناسب پا باشد، به عبارت دیگر تنگ یا گشاد نباشد، در کاهش احتمال زمین خوردن نقش دارد.
از سوی دیگر هنگام خرید کفش ضمن توجه به طول، باید به پهنا و عمق کفش هم توجه کرد، چرا که با شل شدن تاندونها و ضعف عضلات در سالمندی، ممکن است پا پهنتر شده یا به دلیل تورم پا که ناشی از بیماریهای زمینهای قلبی – عروقی است با افزایش ضخامت پا روبهرو شویم. همچنین به دلیل تغییر سایز پا در سالمندان باید به این نکته توجه داشت که همیشه موقع خرید کفش باید پا را اندازه گرفت. صرف اینکه مثلاً شماره کفش قبلی 38 یا 39 است سایز کفش بعدی را انتخاب نکنند و در صورت افزایش سایزکفش در سالمندان نباید تعجب کرد!.
مورد دیگر توجه به پاشنه کفش است، یک سالمند هنگام قدم زدن با کفش پاشنه بلند بیشتر در معرض زمین خوردن قرار دارد، بنابر این پاشنه کفش باید کوتاه بوده و علاوه بر این پاشنهها پهن و لبههای آن هم بهصورت گرد و مدور باشد. دیده شده که حتی کفشهایی با پاشنههای بیش از چهار و نیم سانتیمتر به میزان قابل توجهی تعادل و بالانس سالمندان را تحت تأثیر قرار میدهند.
به گفته دکتر آزما، به دلیل تغییر سایز پا در طول روز بهتر است کفش انتخابی بهصورت بندی و نوار چسبی و یا سگک دار بوده تا قابلیت تنظیم اندازه و محکم کردن را داشته باشد.
دقت در بستن و محکم کردن بندهای کفش قبل از راه رفتن و استفاده از پاشنه کفشهای بلند میتواند از زمین خوردن هنگام راه رفتن یا هنگام پوشیدن و یا بیرون آوردن کفش جلوگیری کند.
وی همچنین توصیه میکند: در کنار موارد کلی در مورد کفش سالمند، برخی نکات نیز بهتر است رعایت شود به عنوان مثال با افزایش سن افراد، لایه یا پد زیرین کف پا و به دنبال آن خواص بالشتکی کف پا از بین میرود لذا به دلیل کاهش خاصیت ضربهپذیری پا، استفاده از کفشهایی با خاصیت ضربهپذیری بهتر توصیه میشود. همچنین در صورت تغییر شکل واضح در پا و انگشتان نظیر انگشت چکشی یا انحراف شست یا همراهی با بیماریهای زمینهای مثل دیابت بهتر است با پزشک متخصص در مورد کفش مناسب مشورت شود.
در عین حال دکتر علی ترکمان نیز معتقد است: با بالا رفتن سن به دلیل کشیدگی عضلات و تاندونهای پا، پوشیدن برخی کفشها با ویژگیهای خاص به سالمندان توصیه میشود.
متخصص ارتوپدی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان مطلب فوق در خصوص کفش مناسب برای سالمندان، می گوید: با بالا رفتن سن در سالمندان، چربی که در کف پا وجود دارد، دچار آتروفی میشود و پوست کف پا کاهش پیدا میکند.
وی افزود: در این دوره به دلیل کشیده شدن عضلات و تاندونهای پا در سالمندان، بهترین کفش با کفهی نرم مثل کفشهای ورزشی توصیه میشود.
دکترترکمان با اشاره به اینکه در هنگام پیاده روی خصوصا در سالمندان باید از کفشهایی استفاده شود که نیروهای وارد شده از زمین را جذب کند، افزود: باید به قوس کف پا توجه شود، زیرا در سالمندان پوست نازک شده و تحلیل میرود و باید کفشهایی را انتخاب کنند که این قوس را پر کند.
دکتر حمیدرضا فاتح، نیز معتقد است بیماری های پا یکی از مشکلات سالمندان است که اغلب پزشکان کمتر به آن توجه می کنند.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در این باره می گوید: تحقیقات نشان داده اند که اغلب افراد مسن علاقه ای به استفاده از کفش ندارند و دمپایی را ترجیح می دهند. افتادن (falling) به علت اختلال در راه رفتن به دلایل مختلف از جمله اختلال در بینایی و تعادل، درد، عوارض دارویی و بیماری های زمینه ای یکی از معضلات مهم در سالمندان است که می تواند منجر به عوارض مختلف و حتی مرگ شود.
با توجه به نقش کفش مناسب در برقراری هر چه بیشتر تعادل، کاهش درد و دفرمیتی ها و کمک به راه رفتن، اهمیت آن در افراد مسن بیشتر نمایان می گردد به خصوص اگر بیمار در زمینه مشکلاتی همچون بیماریهای روماتیسمی دچار دفرمیتی، اختلال حسی و حرکتی به جهت نوروپاتی، تورم و درد شده باشد. بهترین نوع کفش در سالمندان، کفش های مخصوص پیاده روی (walking shoes) به خصوص انواعی که با چسب قابل تنظیم هستند و پوشیدن و درآورنشا راحتتر است.
گفتنی است سالمندان عزیز می توانند برای تهیه مناسبترین کفشها به هر یک از شعب کفش ملی در سراسر کشور مراجعه کنند و البته توصیه دیگر ما استفاده از ظرفیت فروشگاه آنلاین کفش ملی به نشانی mellishoes.ir است با فروشگاه آنلاین کفش ملی شما می توانید محصول مورد نظر خود را سفارش داده و در کمترین زمان ممکن آن را درب منزل تحویل بگیرید.